ÚvodDražba nemovitosti se dnes už nevyplatí. Raději kupte nemovitost běžnou cestou

Dražba nemovitosti se dnes už nevyplatí. Raději kupte nemovitost běžnou cestou

Mnoho lidí se účastní dražby nemovitostí s vidinou výhodné koupě. Avšak dobám, kdy se touto cestou dalo přijít k zajímavé nemovitosti, odzvonilo. Dražba je jedním velkým rizikem a téměř s jistotou mohu říci, že výsledkem bude koupě předražené nemovitosti a zbytečný ranec starostí. Prozradím proč.

Portál dražeb Exdrazby.cz a jiné online dražební portály vše změnily

Svět veřejných dražeb už dávno není to, co býval. Dříve bylo běžné, že pověření exekutoři prodávali dražené nemovitosti pokoutně jen svým známým, takže se široká veřejnost obvykle neměla ani možnost o nedobrovolné dražbě domu, bytu či pozemku dozvědět a zúčastnit se jí. V tehdejších dobách se tedy skutečně daly koupit nemovitosti v dražbě snadno a za dobře. Přechod na elektronické dražby vše změnil.

8 důvodů, proč už nejsou veřejné dražby výhodné

Vše změnil přechod na online dražby. Pojďme se podívat na to, jaké hrozby vás mohou během koupě nemovitosti v dražbě potkat.

#1: Tlačenice na elektronických dražebních portálech

Názor, že “koupit nemovitost v dražbě je výhodné” je dnes většinou již pasé. S přesunem na elektronické dražební portály se vše zjednodušilo. Dozvědět se o dražbách je snadné a co a jak hladce najdete na internetu. Proto se o dražby dnes také zajímá mnohem více lidí. To dřív nebývalo. Ještě před pár lety muset člověk prolézat temné chodby exekutorských úřadů a hledat vývěsku.

Na to, abyste vydělali na nemovitostech koupených v dražbě musíte mít „fištróna“ a zkušenosti. Spekulanti a investoři se proto zaměřují na nákup spoluvlastnických podílů, pozemků pod budovou aj.

#2: Dražitelé se nesmyslně přehazují, kdo dá víc

Velká konkurence mezi účastníky dražby vede k tomu, že se někteří následně nechají unést a nesmyslně přihazují. A to často v zápalu boje až natolik, že se výsledná cena mnohdy vyšplhá vysoko nad běžnou tržní cenu. Mezi účastníky najdeme jak soukromé osoby, které touto cestou hledají vlastní bydlení, tak investory. Jedné dražby se tak účastní třeba i desítky zájemců.

#3: Časově náročná akce, která se pár hodin před začátkem zruší

Příprava na účast v dražbě zabere hodně času. Zaprvé se musíte zajít na nemovitost podívat. V tom lepším případě se koná oficiální prohlídka. V tom horším se musíte spokojit pouze s pohledem na nemovitost zvenku – často se totiž prohlídky vůbec nekonají. Následně musíte složit vratnou dražební jistinu (jistotu) na účet exekutora, a to obvykle v řádu desetitisíců, a registrovat se pomocí zaslání úředně ověřené přihlášky k dražbě.

A nakonec, po všech těch peripetiích se dozvíte, že se pár hodin před začátkem dražba zrušila. Důvodem bývá zahájení insolvenčního řízení nebo zaplacení dluhu.

#4: Příliš málo informací

Exekutorům – v porovnání s realitními makléři či přímými prodejci – chybí motivace k tomu, aby se nemovitost prodala co nejdráž. Na rozdíl od prodeje nemovitosti běžnou cestou obsahuje dražební vyhláška jen zlomek informací, a pokud si přejete nějakou informaci doplnit, exekutor rozhodně nebude z těch, kdo by se přetrhnul.

Rád vám pomůžu s prodejem vaší nemovitosti.

Ozvěte se a domluvíme se.

ODESLAT FORMULÁŘ